Nie solisz? Możesz zaszkodzić sercu

Związek nadmiernego spożycia soli z chorobami serca i układu naczyniowego został już dawno opisany i udowodniony.

Wielu z nas wzięło sobie zalecenia lekarzy i dietetyków tak bardzo do serca, że w ogóle przestało używać soli.

Reklama

Według naukowców z McMaster University nie jest to najlepsze rozwiązanie. Odkryli oni bowiem, że zbyt niska dawka sodu (pierwiastka niezbędnego do funkcjonowania każdego organizmu, który zawiera sól kuchenna) może zwiększyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych!

Na podstawie badań doszli do wniosku, że szkodzi nie tylko nadmiar, ale i spożywanie zbyt małych ilości soli! Zalecana dawka spożycia soli kuchennej w ciągu doby to 5-6 g, co odpowiada ok. 2-2,1 gramom sodu.

Artykuł pochodzi z kategorii: Choroby

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Tak objawia się zaćma

    Jest tak powszechną chorobą, że uważa się ją za naturalną konsekwencję procesu starzenia. Rozwija się powoli i bezboleśnie przez lata. więcej