Możesz pokonać wirusy!

Gardło boli, z nosa cieknie, kaszel, brak apetytu i energii życiowej, stan podgorączkowy – to typowe objawy przeziębienia. Jak można je złagodzić?

Główne zalecenie: spędzić kilka dni w domowych pieleszach, najlepiej w łóżku. Już sama nazwa „przeziębienie” sugeruje, że infekcja dopada nas, gdy się wychłodzimy.

Organizm ma wtedy mniej siły do walki z wirusami wywołującymi przeziębienie. Nie ma na nie skutecznego leku – organizm musi radzić sobie sam. Jak możemy mu pomóc? Zapewnić wypoczynek, spokój, sen, ciepło.

Reklama

Żadnego biegania po sklepach, generalnych porządków itp. Możemy też pobudzać układ odpornościowy do produkcji walczących z infekcją limfocytów T. I tu mamy spore pole do popisu.

Jeśli przemarzniemy, od razu po powrocie do domu wymoczmy stopy w mocno ciepłej wodzie z dodatkiem soli, natrzyjmy stopy i dłonie maścią rozgrzewającą, wśliźnijmy się w grubych skarpetach i z kubkiem gorącego napoju pod koc czy kołdrę.

Babcine sposoby wciąż aktualne!

Doskonale działa herbatka z sokiem malinowym i mleko z czosnkiem, miodem i masłem. Sok z malin zawiera działające przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie i napotnie salicylany – te same, które są w aspirynie. Czosnek i miód zawierają substancje niszczące wirusy i bakterie.

Miód pobudza też układ odpornościowy. Masło zawiera witaminę D – pokrywając śluzówkę bolącego gardła warstewką tłuszczu, działa jak balsam. Mleko zawiera wapń, który uszczelnia ścianki naczyń krwionośnych, zmniejszając ich przepuszczalność.

Dzięki temu wirusy mają utrudnioną wędrówkę.

Substancje lecznicze w diecie

Witamina C

Pobudza układ odpornościowy do pracy. Jest w warzywach i owocach.

Najwięcej w cytrusach, aronii, dzikiej róży, papryce i kiszonkach, np. ogórkach i kapuście (także w surowej).

Cynk

Działa przeciwzapalnie. Znajdziemy go w pestkach dyni, nasionach roślin strączkowych, kaszy gryczanej, mięsie, orzechach, migdałach, kakao i szpinaku.

Witamina D

Pobudza białe ciałka krwi do walki z wirusami. Jest przede wszystkim w tłustych rybach morskich, takich jak łosoś, makrela, halibut, śledź. Ale także w żółtku jaj, maśle i innym nabiale.

Artykuł pochodzi z kategorii: Choroby

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Przychodzi facet do lekarza

    Tak to już jest, że niektóre choroby częściej dopadają panie, a inne wybierają panów. Trzeba więc siebie obserwować i nie udawać twardziela, gdy coś odbiega od normy. więcej