Kości wzmocni... ajerkoniak!

Jeżeli jesteś drobnej budowy ciała, masz skłonność do złamań kości lub często bolą cię plecy, to... powinnaś zacząć pić likier jajeczny!

Czy wiesz, że co roku twoja masa kostna ulega zmniejszeniu od półtora do trzech procent? Ten postępujący proces powoduje, że w kościach ubywa wapnia, a ich struktura zaczyna przypominać sitko.

Reklama

Pierwszym sygnałem, że mamy osteoporozę, nie musi być złamanie kończyny. Często zaczyna się niewinnie, od bólu pleców w odcinku lędźwiowym.

Zdaniem doktor Jadwigi Górnickiej, specjalistki chorób wewnętrznych i znawczyni medycyny naturalnej, aby uchronić się przed osteoporozą, trzeba mądrze ułożyć codzienne menu, nie unikać aktywności fizycznej oraz... pić leczniczy ajerkoniak. Na okres terapii konieczna będzie także rezygnacja z używek.

Jak przyrządzić ajerkoniak?

Przygotuj dziesięć jajek wiejskich o jasnych skorupkach. Wyszoruj je i włóż do słoja. Następnie zalej je sokiem wyciśniętym z trzech kilogramów cytryn, przykryj słój lnianą ściereczką i wstaw do lodówki na dziesięć dni.

Po tym czasie jaja, których skorupki zdążyły zmięknąć, przetrzyj przez sito do dużego naczynia. W osobnej misce wymieszaj litr koniaku i słoik miodu. Gdy obydwie masy będą jednolite, wymieszaj je. Otrzymany płyn przelej do butelek.

Aby terapia była skuteczna, łyżkę ajerkoniaku trzeba pić trzy razy dziennie na pół godziny przed posiłkiem. Kurację należy powtarzać przynajmniej dwa razy w roku.

Jaki będzie z tego pożytek?

Mikstura przyrządzona według recepty doktor Jadwigi Górnickiej to przede wszystkim cenne źródło łatwo przyswajalnego wapnia. Stosując tę terapię przez dłuższy czas, można nie tylko wzmocnić sobie kości, ale także spowodować przyrost masy kostnej nawet przy zaawansowanej osteoporozie.

Warto również dodać, że leczniczy ajerkoniak ma zbawienny wpływ nie tylko na kości, ale na cały układ krążenia, gdyż rozpuszcza złogi miażdżycowe i obniża poziom złego cholesterolu we krwi.

Agnieszka Pacuła

Terapię ajerkoniakiem wspomożesz, sięgając po inne produkty

Zjedz jeden plaster sera żółtego, a dostarczysz organizmowi tyle samo wapnia, ile pijąc szklankę mleka.

Sardynki z puszki zjadaj w całości, razem ze szkieletem. Bo właśnie w nim znajduje się najwięcej wapnia.

Mleko powinny pić przede wszystkim dzieci. Dorośli nie trawią go już tak dobrze jak młodsi. Zamiast mleka wybierajmy więc wapń w innej postaci.

Kupując serki, staraj się wybierać te, których skład wzbogacono o wapń i inne składniki mineralne.

Artykuł pochodzi z kategorii: Choroby

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Staw biodrowy do wymiany?

    Wstawienie sztucznych elementów w miejsce naturalnego stawu najczęściej jest konsekwencją rozwoju choroby zwyrodnieniowej biodra (koksartrozy) lub złamania szyjki kości udowej. Ale dlaczego do tego... więcej