Kiedy choruje trzustka. Przydatne rady

Może zacząć się od braku apetytu, nudności, spadku masy ciała czy bólu pleców. Chorobę trzustki łatwo pomylić z dolegliwościami żołądkowymi. Sprawdź, jak rozpoznać cztery sygnały alarmowe i jak dbać o zdrowie tego narządu.

Reklama

■ Nawet uszkodzona trzustka może przez dłuższy czas spełniać swoje funkcje. Właśnie dlatego trudno jest zdiagnozować chorobę, zwłaszcza, że przyczyny mogą leżeć w innych schorzeniach.

Pracę trzustki zakłócają m.in. choroby dróg żółciowych takie jak kamica, zakażenia wirusowe (świnka, zapalenie wątroby), wrzody żołądka lub dwunastnicy, niewydolność nerek lub nadczynność przytarczyc. Niezwykle groźne są także urazy brzucha, nawet te pozornie błahe. My sami szkodzimy trzustce, nadużywając alkoholu i leków.

Jakich symptomów nie można ignorować?

1. Bóle kręgosłupa. Ból w nadbrzuszu, czyli powyżej pępka, promieniujący do pleców lub obejmujący część żeber może wskazywać na zmiany nowotworowe.

2. Wymioty i nawracające silne wzdęcia pojawiające się po zjedzeniu obfitego posiłku często wiążą się z zapaleniem trzustki. Niepokoić mogą też problemy z regularnym wypróżnianiem.

3. Żółtaczka. Pojawia się, kiedy zmiany chorobowe obejmą odcinek trzustkowy przewodu żółciowego wspólnego. Często towarzyszy jej świąd skóry. Kiedy zauważysz zażółcenie gałki ocznej, nie zwlekaj z umówieniem się na wizytę u lekarza.

4. Nietolerancja glukozy. Trzustka produkuje glukagon i insulinę, które, trafiając do krwiobiegu, regulują gospodarkę węglowodanową. Dlatego jeśli masz nieprawidłowy poziom cukru we krwi, to poważny sygnał alarmowy mogący świadczyć o uszkodzeniu trzustki. Jak zadbać o trzustkę? Choroby trzustki są groźne głównie dlatego, że późno się je wykrywa. Dlatego postaw na profilaktykę.

Wykonując raz w roku kontrolną morfologię krwi, sprawdź też aktywności enzymów trzustkowych: amylazy i lipazy (amylazę można też zbadać w moczu). Poddaj się także testom na stężenie wapnia, glukozy i elektrolitów. Jeśli lekarz zleci ci USG, nie zwlekaj z jego wykonaniem. Palisz? Jesteś w grupie ryzyka! Rzuć palenie, a po alkohol sięgaj sporadycznie. Staraj się zdrowo odżywiać.

Jak wygląda leczenie? Terapia polega na stosowaniu odpowiedniej diety. Chorym podaje się leki przeciwbólowe i antybiotyki, leki hamujące wydzielanie soku żołądkowego, czasem insulinę. Niekiedy konieczna jest operacja w celu usunięcia martwiczych i zakażonych tkanek trzustki bądź pęcherzyka czy też kamienia żółciowego.

Trzustka, mała fabryka chemiczna. Położona jest w górnej części jamy brzusznej, między kręgosłupem a żołądkiem. Ma mniej więcej 20 cm długości i 5 cm szerokości. To właśnie trzustka umożliwia nam trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów, a także wydzielając hormony reguluje poziom cukru we krwi.

Prawidłowo funkcjonujący narząd produkuje od 1,2 do 3 litrów soku trzustkowego. Kiedy praca trzustki zostaje zaburzona, w pierwszej kolejności pojawiają się problemy trawienne.

Czy rak trzustki jest dziedziczny? I tak, i nie. Tak jak w przypadku innych nowotworów czynniki genetyczne nie są tu bez znaczenia, ale też nie odgrywają roli kluczowej. W bardzo wielu przypadkach o zachorowaniu decyduje tryb życia: nadużywanie alkoholu i papierosów, dieta obfitująca w tłuszcze.

Faktem jest, że dziedziczymy przewlekłe zapalenie trzustki, które może stać się przyczyną raka. Dlatego chorujący na nie pacjenci muszą znajdować się pod kontrolą onkologiczną.

Można żyć bez trzustki? Tak. Chociaż organ pełni tak ważne funkcje, dzięki nowoczesnym lekom organizm może bez niej funkcjonować. Dostarczane z zewnątrz enzymy trawienne w pigułkach z powodzeniem zastępują te, które wcześniej produkował usunięty narząd.

Z kolei insulina podawana podskórnie skutecznie reguluje poziom glukozy. Życie bez trzustki wymaga jednak od pacjenta dużej dyscypliny i ścisłego stosowania się do zaleceń dietetyka oraz diabetologa.

Dieta dobra dla trzustki

Produkty pełnoziarniste. Co prawda nie są wskazane w przypadku zapalenia trzustki, ale na co dzień są najzdrowszym źródłem węglowodanów.

Chude mięso. Zarówno drób, jak też chuda wołowina są bogate w białko. Ważny jest sposób przygotowania: zapomnij o smażeniu!

Warzywa. Dzięki nim nie będziesz mieć problemów z trawieniem. Uważaj na owoce: zawierają dużo cukru!

Produkty mleczne. Są istotnym składnikiem diety ze względu na zawartość białka. Unikaj zbyt tłustych!

Artykuł pochodzi z kategorii: Choroby

Show

Zobacz również

  • Sposób na bolące afty

    Wyglądają jak białe plamki na błonie śluzowej jamy ustnej. W gruncie rzeczy są to jednak owrzodzenia i mogą się umiejscowić na wewnętrznej powierzchni warg, na podniebieniu, na języku lub wokół... więcej