Kapusta włoska chroni nasz wzrok

Kapustę włoską o charakterystycznych pomarszczonych i delikatnych liściach przywiozła do Polski królowa Bona. Warzywo to od starożytności uprawiano w basenie Morza Śródziemnego. Obecnie skutecznie konkuruje ze zwykłą kapustą.

Co zawiera? Kapusta włoska zawartością cennych składników przewyższa kapustę głowiastą. Jest doskonałym źródłem witamin z gru- py B. Ponadto dostarcza nam witamin: A, E i C. Poza tym bogata jest w sód, potas, mangan, fosfor, karoten, magnez oraz wapń. Kapusta włoska zawiera również silne przeciwutleniacze: luteinę oraz zeaksantynę.

Reklama

Dlaczego jest zdrowa? Z tego powodu warzywo to ma dobroczynny wpływ na nasze oczy. Związki w niej zawarte opóźniają powstanie zaćmy oraz chronią przed szkodliwym promieniowaniem UVB. Spożywana na surowo gwarantuje większą dawkę witaminy C. Warto też jeść ją duszoną lub gotowaną. Gdy jest w takiej postaci, zwiększa się przyswajalność zawartych w niej: jodu i żelaza (wskazane przy anemii).

Jedzenie kapusty włoskiej pobudza wzrost komórek i wzmacnia je. Korzystnie oddziałuje też na przewód pokarmowy, układ nerwowy i odpornościowy.

Artykuł pochodzi z kategorii: Choroby

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Zakażenia główną przyczyną występowania dolegliwości intymnych

    Zapytaliśmy Polki, czy wiedzą jaka jest różnica między infekcją intymną o podłożu bakteryjnym a grzybiczym? 42% kobiet nie znało odpowiedzi na to pytanie! więcej