Kamica nerkowa. Jak najłatwiej jej zapobiec?

Reklama

Zbliża się lato. To właśnie o tej porze roku odnotowuje się najwięcej ataków kolki nerkowej. Gdy jest gorąco, tracimy więcej płynów z naszego organizmu. A odwodnienie może sprzyjać ujawnieniu się kamicy nerkowej. Daje ona o sobie znać bolesnym atakiem. Jak możemy temu zapobiec?

Jakie objawy?

Do powstania kamieni dochodzi wówczas, gdy w układzie moczowym krystalizują się minerały i ich sole. Pewne substancje nie rozpuszczają się w wodzie, nie mogą być więc usunięte wraz z moczem i zostają w nerkach. Początkowo złogi są bardzo drobne.

Na tym etapie choroba nie daje objawów. Z czasem jednak drobinki łączą się w większe kamienie. Gdy są już duże, sprawiają ból, a nawet powodują trudności w oddawaniu moczu. Najbardziej dramatyczne objawy dają, gdy zaczynają się przemieszczać przez moczowody do pęcherza moczowego.

Obecność kamieni objawia się wtedy atakiem silnego bólu w okolicy lędźwiowej kręgosłupa i często można pomylić go ze zwykłym bólem kręgosłupa. Ból może trwać od kilku minut do kilkudziesięciu godzin. Niektórym chorym złogi udaje się wydalić samodzielnie. Innym pomoże dopiero lekarz, rozbijając, rozkruszając lub rozpuszczając kamienie.

Jakie badania?

Aby sprawdzić, czy mamy kamienie w nerkach lub przewodzie moczowym, raz do roku zróbmy badanie krwi, moczu i USG nerek. Zróbmy to choćby po to, by zadziałać profilaktycznie i, jeśli w badaniach lekarz stwierdzi obecność kamieni, bezinwazyjnie skruszyć je ultradźwiękami.

Uwaga! Kamienie wykrywa także tomografia komputerowa.

Rodzaje kamieni

Warto wiedzieć, że gdy na zdjęciu USG widać kamienie, to znaczy że są to kamienie wapniowe lub szczawianowo-wapniowe, które trzeba usunąć. Jeśli jednak kamieni na zdjęciu nie widać, najprawdopodobniej uformowały się w drogach moczowych. Są to kamienie moczanowe lub cystynowe. Z reguły leczy się je dietą (patrz ramka: Czego unikać?) i rozpuszczającymi je lekami.

Jak się nie odwodnić?

O tym, czy nie jesteśmy odwodnieni, łatwo przekonać się, obserwując barwę moczu. Jeśli mocz jest zagęszczony, robi się ciemnożółty. W ten sposób organizm wysyła nam sygnał, że ma za mało wody i trzeba uzupełnić jej niedobory.

Codziennie powinniśmy pilnować, żeby dostarczyć organizmowi przynajmniej 2 litry płynów. Zdecydowanie najlepsza jest woda z odrobiną soli naturalnej (kamienna, kłodawska, himalajska).

Soki owocowe czy warzywne, szczególnie te świeżo wyciskane, również są bardzo wskazane. Polecana jest też woda z sokiem z cytryny lub octem jabłkowym, która odkwasi organizm.

Miłośnicy piwa twierdzą, że ich ulubiony trunek płucze nerki. Zapominają jednak, że na dłuższą metę alkohol działa niestety odwadniająco. Dlatego osoby, które piją dużo wody, mają rzadziej nawroty kamicy, niż ci, którzy piją piwo.

Tylko regularne picie wody pozwala przepłukiwać nerki, dzięki czemu nawet, jeśli wytrąci się w nich piasek, zostanie szybko usunięty z moczem.

Rady na bolesne ataki kolki

1. Picie. Nie dopuszczajmy do odwodnienia. Pijmy 2 litry wody dziennie, najlepiej mineralnej, zawierającej wapń.

2. Ciepła kąpiel. Jeśli dopadnie nas kolka nerkowa, pomogą leki rozkurczowe. Warto też wejść do wanny z ciepłą wodą i poleżeć w niej. Ciepło działa rozkurczowo. Pomaga także przyłożenie termoforu lub poduszki elektrycznej.

3. Napar ziołowy. Przygotujmy wywar do picia: wymieszajmy 5 łyżeczek ziela rdestu ptasiego, 1 łyżeczkę jaskółczego ziela, 1 łyżeczkę ziela krwawnika. Łyżkę mieszanki zalejmy 2 szklankami wrzącej wody. Gotujmy na małym ogniu przez 15 minut. Przecedźmy i pijmy małymi łykami w ciągu dnia. Kuracja powinna trwać dwa tygodnie. Przeprowadzajmy ją od 2-3 razy w roku.

4. Fitolizyna. W usunięciu kamieni nerkowych pomaga pasta o nazwie fitolizyna. Jest to kompozycja 9 ziół m.in. perzu, kozieradki i rdestu ptasiego. Jedną łyżeczkę pasty rozpuśćmy w połowie szklanki ciepłej wody. Pijmy 3-4 razy dziennie.

5. Produkty alkalizujące. Organizm trzeba alkalizować – czyli utrzymywać w nim odczyn zasadowy. To zapobiega wytrącaniu się kamieni. Takie właściwości mają m.in. limonka, świeża cytryna i ocet jabłkowy.

Czego nie jeść

Przy kamicy bezwzględnie wykluczmy z diety poddane obróbce termicznej szczaw, szpinak i rabarbar.

Uwaga! W postaci surowej te warzywa są już bezpieczne. Inne produkty, które powinniśmy ograniczać przy tym schorzeniu, to m.in. czekolada, kawa, herbata, czerwone mięso, np. wołowina i warzywa strączkowe.

Artykuł pochodzi z kategorii: Choroby

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Wrażliwi na pogodę

    Gdy nadciąga burza, szaleje wiatr lub zmienia się ciśnienie, co bardziej wrażliwe osoby stają się rozdrażnione, boli je głowa, mają problemy z koncentracją, snem albo odczuwają bóle mięśni i stawów. więcej