Jelita pod nadzorem

Rak jelita atakuje coraz częściej. Najskuteczniej można mu zapobiec, badając regularnie jelita i... zdrowo jedząc!

Co warto wiedzieć o raku jelita?

Ten nowotwór zaczyna się przeważnie jako łagodna zmiana – polip. Gdy nie usunie się go wystarczająco szybko, może zezłośliwieć, a z czasem dawać przerzuty nawet do odległych rejonów organizmu. Objawy bywają różne, w zależności od tego, gdzie umiejscowi się zmiana. Jeśli przy końcu jelita – stosunkowo wcześnie pojawia się krew w stolcu, biegunki na przemian z zaparciami lub stolce ołówkowate.

Rak w prawej części okrężnicy bardzo długo może nie dawać żadnych objawów albo tylko tak niespecyficzne, jak okresowe bóle brzucha czy niezamierzone chudnięcie. Dlatego tak ważne jest, by raz na kilka lat obejrzeć jelito w kolonoskopii.

Reklama

Kto jest narażony na ten nowotwór?

Rak rozwija się długo, dlatego większość zachorowań notuje się u osób po 60. roku życia. Choroba jest częstsza przy innych schorzeniach jelit, jak np. choroba Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego czy polipowatość rodzinna. Ryzyko zwiększa dieta bogata w mięso, otyłość, cukrzyca, brak ruchu i palenie papierosów.

Jakie mamy opcje leczenia?

Podstawową metodą leczenia jest chirurgiczne usunięcie zmiany. Jeśli rak nie jest zaawansowany, to wystarczy. W innych wypadkach konieczna jest dodatkowo chemioterapia i/lub napromienianie. Niedawno naukowcy odkryli, że znany lek przeciwko białaczce – imatinib może hamować wzrost raka okrężnicy i odbytnicy. To istotne, zwłaszcza dla osób predysponowanych do choroby, bo dotychczas nie było środka, który zapobiegałby nawrotom nowotworu jelit po ich operacyjnym usunięciu.

Dodatkowo środek ten zapobiega rozprzestrzenianiu się komórek nowotworowych na okoliczne tkanki przy uszkodzeniu pierwotnego guza. Nadziei upatruje się w walce z... siarkowodorem. To gaz wytwarzany w jelitach, właśnie on nadaje „bąkom” nieprzyjemny zapach. Jak się teraz okazuje, jest on niezbędny komórkom raka jelita do przetrwania i wzrostu.

Poprzez zablokowanie białka o nazwie CBS można zahamować produkcję siarkowodoru, a co za tym idzie, rozrost raka, nie uszkadzając przy tym zdrowych komórek, jak to się dzieje przy standardowej chemioterapii.

Jak sobie pomóc?

Mnóstwo zależy od diety. Zwiększenie ilości błonnika znacząco obniża ryzyko zachorowania. Jedz więc jak najwięcej warzyw, owoców, kasz oraz pełnoziarnistego pieczywa.

Doprawiaj cynamonem. Zawarty w nim cynamaldehyd chroni przed rozwojem nowotworu jelit, ułatwiając odtruwanie i naprawę komórek tej części układu pokarmowego. Ryzyko rozwoju nowotworów jelita obniża również regularne zaży wanie aspiryny, jednak niestety jedynie w większych dawkach.

Lekarz medycyny Małgorzata Załoga odpowiada na pytania Czytelników

Artykuł pochodzi z kategorii: Choroby

Twoje Imperium

Zobacz również