Jakie objawy daje chora wątroba?

Szkodzi jej nie tylko alkohol i niektóre leki, ale również dieta bogata w ciężkostrawne tłuszcze nasycone. Sygnały ostrzegawcze? Brak apetytu i wzdęcia.

Wątroba to jedyny narząd, którego uszkodzenie, spowodowane nieprawidłową dietą, jest odwracalne. Aby komórki wątroby mogły się zregenerować, trzeba im dostarczyć składników odżywczych – minerałów i witamin.

Ważne są również substancje pochodzenia roślinnego – fosfolipidy. Wbudowują się one w hepatocyty, co korzystnie wpływa na procesy zachodzące w komórkach miąższu wątroby. Sprzyjają ich odbudowie oraz chronią je przed czynnikami toksycznymi.

W diagnostyce najważniejsza jest analiza krwi oraz USG brzucha

Reklama

Maria wracała z urodzin koleżanki w złej formie. – Przecież wypiłaś tylko trochę wina – dziwił się jej partner, Rafał. I rzeczywiście 45-latka niewiele jadła i piła, bo już od dłuższego czasu nie miała apetytu.

Często dokuczały jej lekkie mdłości, więc nawet obok ulubionych chipsów, drożdżówek i coli przechodziła obojętnie. Rafał, chcąc zatroszczyć się o swoją ukochaną, szybko zarezerwował jej wizytę u lekarza rodzinnego.

– Jakie dokładnie ma pani dolegliwości? – zapytał medyk. – Mam wrażenie, że jestem wiecznie spuchnięta, miewam wzdęcia i mdłości. Zupełnie straciłam apetyt. – Czy ostatnio pani schudła? – dopytywał się lekarz? – Nie, prawie wcale. Internista zbadał ją, uciskając brzuch.

Wątroba jest faktycznie trochę powiększona – stwierdził

– Skieruję panią na kilka badań. OB było nieznacznie podwyższone, podobnie transaminazy (enzymy wątrobowe). Na szczęście badanie przeciwciał typowych dla zapalenia wątroby (HCV i HBV) wypadło pozytywnie. Lekarz skierował Marię na USG jamy brzusznej, ale nie wykazało ono złogów w pęcherzyku żółciowym ani innych schorzeń układu pokarmowego.

– Jada pani w domu? – pytał lekarz. – Niestety nie – odpowiedziała pacjentka – Na śniadanie wystarcza mi kawa z drożdżówką, potem jem przeważnie poza domem, zwykle jakieś szybkie dania z grilla czy smażone w głębokim tłuszczu. W przerwach między posiłkami przegryzam chipsy albo coś słodkiego. Często wypijam colę.

– Pani dolegliwości są spowodowane nieprawidłową dietą zawierającą zbyt wiele cukru oraz tłuszczów nasyconych, niezdrowych dla wątroby. Chipsy i inne przekąski zawierają też konserwanty i sztuczne dodatki. Maria dostała receptę na preparat wspomagający pracę wątroby. Lekarz zalecił jej też zmianę diety.

Jakie wskazówki dał pacjentce?

Unikaj tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, bardzo obciążających wątrobę. Stosuj lekką dietę obfitującą w warzywa, kasze i chude przetwory mleczne. Włącz do jadłospisu ryby (zrezygnuj z wędzonych).

Odstaw produkty przetworzone, np. tanie wędliny, wędzonki, konserwy, dania garmażeryjne, gotowe sałatki. Nie powinnaś również pić napojów gazowanych typu cola, fanta, sprite, oranżada.

Nie zaleca się także częstego picia mocnej kawy i herbaty. Alkohol powinnaś wykluczyć. Wskazane są natomiast zioła poprawiające trawienie (w aptece kupisz gotową mieszankę).

Chroń się przed stresem, szczególnie szkodliwym dla wątroby. Stosuj dobre suplementy, np. z wyciągiem ostropestu polnego, dziurawca, karczocha. Bierz też kapsułki z olejem pozyskiwanym z wątroby dorsza. Jest on bogaty w fosfolipidy i kwasy omega-3. Wybór odpowiedniego preparatu skonsultuj z lekarzem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Choroby

Na żywo

Zobacz również