Jakie choroby wywołuje nadmiar cholesterolu?

Statystyki są bezlitosne. Problem z wysokim cholesterolem ma już co druga osoba w Polsce. Lekarze twierdzą, że można go obniżyć małymi krokami, zmieniając nawyki żywieniowe (ramka obok) oraz zwiększając dawkę ruchu. Nadmiar cholesterolu sprzyja głównie miażdżycy i zawałom, ale też może uszkadzać wzrok, słuch i przyspieszyć rozwój choroby Alzheimera.

ZDROWIE pomagamy sami sobie

Zawał i udar

Reklama

Jednym z najważniejszych powodów, dla których powinniśmy kontrolować poziom cholesterolu, jest dbałość o sprawnie funkcjonujący układ krążenia.

Gdy w organizmie zbiera się za dużo cholesterolu, w naczyniach krwionośnych powstają tzw. blaszki miażdżycowe. To złogi, które zwężając światło naczyń, zmniejszają przepływ krwi. Płytki miażdżycowe mogą pęknąć, przyczyniając się do zawału serca lub udaru. Objawy niedotlenienia mózgu to głównie niedowłady, kłopoty z widzeniem i brak czucia.

Utrata wzroku

Innym ważnym powodem, by kontrolować cholesterol, jest możliwość wystąpienia zaburzeń wzroku. Cholesterol odkładający się w tętnicach w postaci blaszki miażdżycowej, może oderwać się od ściany naczynia i dotrzeć do siatkówki oka.

Dochodzi wtedy do niedotlenienia oka i nagłego osłabienia widzenia, a zdarza się, że i utraty wzroku. Niestety, nie łączymy osłabienia wzroku z cholesterolem i często trafiamy do lekarza za późno.

Chore nerki

Blaszki miażdżycowe gromadzą się i odkładają przy zbyt wysokim cholesterolu także w naczyniach krwionośnych doprowadzających krew do nerek. Zawężenie tętnic nerkowych w konsekwencji wywołuje nadciśnienie i prowadzi do niewydolności nerek.

Alzheimer

Wysoki poziom cholesterolu we krwi przyspiesza też tworzenie się amylodowych złogów w mózgu. To prowadzi do stopniowego zaniku tkanki i demencji – charakterystycznych dla choroby Alzheimera.

Bóle nóg

Cholesterol w nadmiarze może prowadzić również do niedokrwienia kończyn dolnych i problemów z poruszaniem się. Choroba ta nazywana jest miażdżycą zrostową kończyn dolnych i objawia się bólem nóg, zwłaszcza podczas odpoczynku, mrowieniem i wrażliwością na zimno.

Jeśli nogi są bardzo niedotlenione, może w nich rozwinąć się zgorzel i martwica. Wtedy pozostaje już jedynie amputacja. Na rozwój choroby narażeni są głównie palacze, osoby po 60. roku życia, prowadzące siedzący tryb życia, chorujące na nadciśnienie.

Gorszy słuch

Osoby po 50., mające problemy z nadciśnieniem lub wysokim poziomem cholesterolu mogą odczuwać też pogorszenie słuchu. Nadmiar cholesterolu prowadzący do odkładania się w tętnicach blaszki miażdżycowej może przyczyniać się do rozwoju głuchoty starczej.

Warto pamiętać, że objawy pogorszenia słuchu, związanego z wiekiem, pojawiają się już w trzeciej, czwartej dekadzie życia. Wtedy są przez nas niezauważalne, bo ubytek słuchu w ciągu roku wynosi nie więcej niż 1 dB.

Choć na starzenie się nie ma lekarstwa, to na jego tempo i związany z nim rozwój chorób możemy wpływać sami, choćby kontrolując raz do roku poziom cholesterolu w diecie.

Niepłodność

Wysoki poziom cholesterolu u obojga lub jednego z partnerów może utrudniać poczęcie dziecka. Wywołuje też zaburzenia erekcji u panów. Ta dolegliwość może wywodzić się z rozwoju miażdżycy.

Podniszczone, coraz sztywniejsze naczynia tracą możliwości prawidłowej pracy. A naczynia krwionośne odżywiające męskie narządy rozrodcze są jeszcze cieńsze i delikatniejsze, niż naczynia wieńcowe dostarczające tlen i składniki odżywcze do mięśnia sercowego.

Zmiany skórne

Czasem nadmiar cholesterolu jest widoczny gołym okiem na skórze. Mowa tu o żółtych naroślach na powiekach tzw. kępkach. to podskórne złogi cholesterolu. Nie są bolesne, ale wyglądają wyjątkowo nieestetycznie.

Często zmiany pojawiają się nie tylko przy oczach, ale także w sąsiedztwie stawów (łokciowego i kolanowego), ścięgien, na rękach, stopach czy w okolicy pośladków.

Dieta. Złe zamień na dobre

Tłuste mięso – boczek, golonkę, smalec – zamieńmy na chude mięso drobiowe lub chudą wieprzowinę.

Ser żółty i śmietanę zastąpmy jogurtem naturalnym i chudym nabiałem.

Margaryny stosujmy ostrożnie. Producenci zapewniają, że przy produkcji stosują nowoczesne technologie, nie prowadzące do gromadzenia się szkodliwych kwasów. Mimo to sięgajmy po opakowania, na których nie ma w opisie tłuszczy trans i nie występują określenia: uwodorniony, częściowo uwodorniony. Kanapkę posmarujmy masłem.

Ryby morskie – dorsza, śledzia, makrelę, szproty – jedzmy dwa razy w tygodniu. Mają kwasy omega-3, obniżające poziom złego cholesterolu, a podwyższające poziom dobrego.

Warzywa jedzmy między posiłkami – mają błonnik, wymiatający cholesterol z przewodu pokarmowego. Raz dziennie zjedzmy surówkę skropioną oliwą z oliwek.

Zacznijmy choć trochę się ruszać. Wysiłek może być niewielki, ale regularny, np. półgodzinny spacer lub jazda na rowerze.

Czym zbić zły cholesterol?

1. Błonnik. Pomaga wiązać cholesterol, dzięki czemu wydalany jest z organizmu, zamiast trafiać do krwiobiegu. Bogatym źródłem błonnika są m.in. płatki owsiane, fasola, warzywa, kasze, ryż brązowy.

2. Kwasy omega-3. Korzystnie wpływają na układ krążenia, zmniejszając ryzyko zawałów. Obniżają poziom trójglicerydów i podwyższają poziom dobrego cholesterolu (HDL) we krwi.

3. Czosnek. Zawiera allicynę, aminokwas, który wraz z innymi substancjami – ajoenem i garlicyną – pomaga obniżyć poziom cholesterolu nawet o 10 procent. Wystarczą dwa ząbki dziennie.

4. Witamina C. Udowodniono, że 1 g witaminy C dziennie zwiększa stężenie korzystnej frakcji cholesterolu HDL o 8 procent.

5. Kurkuma i cynamon. Dzięki dodawaniu tych przypraw do potraw można zredukować niekorzystny wpływ tłustego jedzenia na układ sercowo-naczyniowy.

6. Suplementy diety. Jeśli jemy za mało ryb, warzyw i owoców, niedobory kwasów omega-3 i błonnika uzupełnią m.in.: Omega-3 + witamina E Forte (ok. 14 zł) DicoPlus z błonnikiem (ok. 34 zł) Oeparol Femina z olejem z wiesiołka i kwasami omega-3 (ok. 26 zł) Czosnek + witaminy A, C, Klosterfrau (ok. 28 zł).

Po ukończeniu 30. roku życia każdy z nas powinien raz do roku zgłosić się na badanie poziomu cholesterolu we krwi. Pilnować muszą się zwłaszcza osoby, których bliscy cierpią na choroby układu krążenia i np. przeszli zawał, osoby otyłe, palące papierosy, z nadciśnieniem, cukrzycą i chorobami nerek.

Na badanie zgłaszajmy się na czczo. Prawidłowe wyniki to: cholesterol całkowity poniżej 200 mg/dl, HDL, czyli cholesterol dobry – poniżej 60 mg/dl, HDL, czyli cholesterol zły – poniżej 100 mg/dl.

Artykuł pochodzi z kategorii: Choroby

Rewia

Zobacz również

  • Tak objawia się zaćma

    Jest tak powszechną chorobą, że uważa się ją za naturalną konsekwencję procesu starzenia. Rozwija się powoli i bezboleśnie przez lata. więcej