Jak walczyć z miażdżycą?

W naczyniach krwionośnych dorosłego człowieka krąży ok. 5 l krwi, a w niej około 10 g cholesterolu. Jest on niezbędny do życia (to składnik błony komórkowej u zwierząt, kwasów żółciowych i hormonów, witaminy D). Jednak jego nadmiar szkodzi.

Reklama

Gdy stężenie cholesterolu całkowitego we krwi przekracza 190 mg/dl, wzrasta zagrożenie miażdżycą, która uszkadza naczynia krwionośne i powoduje ich zatykanie, prowadząc do zawału serca i udaru mózgu. Oto kilka prostych sposobów, jak obniżyć poziom cholesterolu.

• Ogranicz spożycie czerwonego mięsa. Zastąp je drobiem i dziczyzną (ale bez skóry!). Wyklucz z diety tłuste wędliny oraz podroby. Zastępuj niektóre posiłki mięsne potrawami z roślin strączkowych.

• Przynajmniej dwa razy w tygodniu jedz tłuste ryby morskie (śledzia, halibuta, łososia, makrelę). Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które obniżają stężenie trójglicerydów.

• Do smażenia używaj tłuszczów roślinnych, np. oleju rzepakowego, oliwy z oliwek, nigdy masła czy smalcu.

• Produkty mleczne wybieraj w wersji odtłuszczonej (1,5-2%). Unikaj serów żółtych i topionych – zastąp je chudymi twarogami i pastami przygotowanymi na ich bazie.

• Do smarowania pieczywa zamiast masła używaj miękkiej margaryny, najlepiej wzbogaconej sterolami i stanolami roślinnymi, jak np. Flora pro.activ. To substancje występujące w roślinach strączkowych (grochu, fasoli, soi, soczewicy), owocach, warzywach i orzechach, które hamują absorpcję cholesterolu w jelicie cienkim.

Zjadając codziennie 3-4 kromki pieczywa posmarowane margaryną z fitosterolami, już w ciągu 2-3 tygodni możemy obniżyć stężenie cholesterolu całkowitego we krwi o 7-10 proc.

• Zadbaj, by każdy twój posiłek zawierał błonnik, bo redukuje on wchłanianie cholesterolu z jelit. Jego źródłem są warzywa, owoce, pieczywo pełnoziarniste, płatki zbożowe, otręby, kasze.

Artykuł pochodzi z kategorii: Choroby

Tekst pochodzi z magazynu

Pani
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Tak objawia się zaćma

    Jest tak powszechną chorobą, że uważa się ją za naturalną konsekwencję procesu starzenia. Rozwija się powoli i bezboleśnie przez lata. więcej