Jak ulżyć mojej wątrobie?

Lekarz rodzinny Ewa Górska odpowiada na listy Czytelników

Reklama

Często miewam mdłości i czuję się spuchnięta. To wszystko sprawia, że od kilku tygodni straciłam chęć na jedzenie. Co mogłabym zrobić, by wreszcie poczuć się lepiej i zacząć jeść z apetytem? - martwi się Gabriela z Drohiczyna.

Twoje dolegliwości wskazują na problemy z wątrobą. Powinnaś maksymalnie ją odciążyć, by mogła się zregenerować. Pozostań na lekkostrawnej diecie. Wzbogać posiłki o produkty obfitujące w witaminy z grupy B, żelazo i nienasycone kwasy omega-3. Dla prawidłowego funkcjonowania wątroby ważne są warzywa, zwłaszcza gotowane na parze, obfitujące w błonnik pokarmowy i kwas foliowy. Spożywaj także ryż naturalny i kasze (zalecane są jaglana, orkiszowa, gryczana), bogate w ważne dla wątroby mikroelementy oraz kompleks witamin z grupy B.

Unikaj alkoholu i tłuszczów zwierzęcych (masła, śmietany, żółtych i pleśniowych serów, tłustych wędlin zwłaszcza wieprzowych). Przez kilka tygodni wspomagaj się również dobrymi ziołowymi preparatami (np. stworzonymi na bazie fosfolipidów uzyskanych z soi), regenerującymi miąższ wątroby.

Artykuł pochodzi z kategorii: Choroby

Na żywo

Zobacz również

  • Tak objawia się zaćma

    Jest tak powszechną chorobą, że uważa się ją za naturalną konsekwencję procesu starzenia. Rozwija się powoli i bezboleśnie przez lata. więcej