Jak się pozbyć kolki wątrobowej?

Dolegliwość ta tak naprawdę z wątrobą ma mało wspólnego. Jej źródło tkwi w pęcherzyku żółciowym.

Nazwa kolka wątrobowa pochodzi stąd, że wywoływany przez nią ból umiejscawia się w okolicy wątroby. Poza tym pęcherzyk żółciowy i wątroba współpracują ze sobą. Wątroba produkuje żółć, pęcherzyk ją odbiera, przechowuje i – kiedy trzeba – za pomocą skurczów przesyła dalej.

Kolka odzywa się wtedy, gdy w pęcherzyku utworzą się złogi. Nie tylko utrudniają przepływ żółci, są też powodem bólu: zmuszają pęcherzyk do bardzo intensywnych skurczów.

Reklama

Kolka wątrobowa to nagły, bardzo silny ból pod prawym łukiem żebrowym. Może promieniować do prawego ramienia lub łopatki, a nawet sprowokować wymioty żółcią. Trzy razy częściej atakuje kobiety niż mężczyzn.

Można uniknąć tych dolegliwości. Po pierwsze dbać o prawidłową masę ciała. Po drugie unikać pokarmów, które przyczyniają się do powstawania złogów.

Badania naukowców z Harvardu wykazały, że aż sześć razy częściej na kamicę żółciową cierpią kobiety z dużą nadwagą i stosujące niewłaściwą dietę

Duża ilość tłuszczów zwierzęcych powoduje przybieranie na wadze, a nadmiar tkanki tłuszczowej sprawia, że trafiający do żółci cholesterol krystalizuje się. Tłuste pokarmy zwiększają też wydzielanie cholecystokininy – hormonu, który prowokuje skurcze woreczka, a więc zwiększa ból.

Unikaniu ataku kolki służy specjalna dieta. Jej podstawą jest białko w niskotłuszczowej wersji: chude gatunki mięs (cielęcina, indyk, królik), chudy nabiał i chude ryby. Posiłki trzeba gotować, piec w folii, ewentualnie dusić.

Atak kolki wątrobowej łagodzą ciepłe okłady. Możemy też sięgnąć po czopek rozkurczowy i przeciwbólowy lub zapytać w aptece o zioła łagodzące napad kolki.

Warto też wypróbować kurację Ojca Klimuszki: przez 12 dni przed snem wypijać sok z całej cytryny z taką samą ilością oliwy. To oczyszcza pęcherzyk ze złogów.

Tego trzeba unikać

Pokarmów smażonych. Są i tłuste, i ciężkostrawne. Obciążają więc wątrobę i zmuszają pęcherzyk do pracy. Unikajmy w ogóle tłuszczu, zwłaszcza zwierzęcego.

Surowizny. Jest ciężkostrawna. Dotyczy to zarówno warzyw i owoców, jak i soków owocowych. Warzywa jeść można, ale po ugotowaniu. Owoce także można gotować.

Cukru, soli, alkoholu. Nie są organizmowi konieczne. Alkohol odstawiamy natychmiast i na stałe!

Artykuł pochodzi z kategorii: Choroby

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Dokuczliwa pokrzywka

    Wywołane nią zmiany przypominają te, które powstają po kontakcie skóry z zielem pokrzywy – stąd nazwa. więcej