Jak rozszerzać jadłospis małego alergika

Wprowadzanie do menu niemowlęcia nowych produktów wzbudza w rodzicach alergików sporo wątpliwości. O wskazówki, jak robić to bezpiecznie, poprosiliśmy naszego redakcyjnego eksperta.

Dr Ewa Najberg: Dzieci alergiczne przede wszystkim muszą unikać produktów, na które są uczulone. Pozostałe pokarmy mogą otrzymywać zgodnie ze schematem żywienia niemowląt.

Najpierw do menu smyka należy więc wprowadzać składniki o słabych właściwościach alergizujących. Mali alergicy zwykle dobrze tolerują prawie wszystkie warzywa gotowane (z wyjątkiem selera), mięso królika, indyka, kaczki, jagnięcia, a ponadto ryż, kukurydzę, grykę i różne kasze.

Reklama

Z owoców można podawać im jabłka, gruszki, morele, jagody, banany. Jeśli dziecko uczulają warzywa lub owoce surowe, należy podać je w postaci podgotowanej. Dobrymi preparatami bezmlecznymi i bezglutenowymi, przeznaczonymi dla najmłodszych alergików, są też Sinlac lub Minima.

Mogą one stanowić samodzielny posiłek lub być dodatkiem do innych dań, m.in. zupek, klopsików, deserków.

Podczas rozszerzania diety trzeba pamiętać, by każdy nowy produkt wprowadzać ostrożnie, zaczynając od małych ilości, a potem bacznie obserwować malca.

eśli po pierwszej próbie nie wystąpią żadne niepokojące objawy (np. wysypka, ból brzuszka), można stopniowo zwiększać ilość tego pokarmu.

Artykuł pochodzi z kategorii: Choroby

Zobacz również

  • Staw biodrowy do wymiany?

    Wstawienie sztucznych elementów w miejsce naturalnego stawu najczęściej jest konsekwencją rozwoju choroby zwyrodnieniowej biodra (koksartrozy) lub złamania szyjki kości udowej. Ale dlaczego do tego... więcej