Jak leczyć wątrobę

Zagraża jej nie tylko alkohol, ale też leki czy nadmiar konserwantów. Objawem zaburzeń jest powiększenie narządu.

Iza i Marcin cieszyli się jak dzieci, gdy jej ojciec podarował im swoją działkę z małym domkiem. Jeździli tam co kilka dni, zapraszając rodzinę czy znajomych.

Reklama

Po kilku tygodniach weekendowego biesiadowania przy rozpalonym grillu Izę zaczęły nękać bóle brzucha, z prawej strony, a także wzdęcia i poranne mdłości. Po niemal każdym większym posiłku pod prawym łukiem żebrowym 40-latki pojawiał się dyskomfort. Zupełnie straciła apetyt, nawet na przysmaki z grilla.

Powiększona wątroba

Gdy wreszcie o swoich objawach powiedziała lekarzowi rodzinnemu, zbadał ją starannie i przeprowadził dokładny wywiad, dotyczący jej diety i przebytych chorób.

– Pani wątroba jest rzeczywiście powiększona – stwierdził. – Skieruję panią na kilka badań, proszę je wykonać jak najszybciej.

Analiza krwi wykazała podwyższone OB, wskazujące na stan zapalny. Transaminazy (enzymy wątrobowe) również przekraczały normę. USG nie wykazało jednak kamieni w pęcherzyku żółciowym, które często wywołują podobny dyskomfort po posiłkach.

Konieczne badanie krwi

– Panie doktorze, czy jestem poważnie chora? – zapytała lekarza. – By to wykluczyć, musi pani zrobić badanie krwi i oznaczyć przeciwciała charakterystyczne dla wirusowego zapalenia wątroby (anty-HCV oraz anty-HBV).

Na szczęście, analiza krwi nie wykazała podwyższonych wartości przeciwciał. – Przyczyną pani dolegliwości jest nadmierne obciążenie wątroby, prawdopodobnie związane z niewłaściwą dietą i zbyt częstym spożywaniem tłustego mięsa czy kiełbasek, a także produktów zawierających sztuczne substancje i konserwanty.

Niewłaściwie grillowane mięso

Proszę pamiętać, że niewłaściwie grillowane mięso zawiera bar dzo dużo silnie toksycznych dla wątroby związków. Szkodzi jej również częste nadużywanie alkoholu – przyczynia się on do 80% przypadków uszkodzenia miąższu wątroby.

Lekarz wypisał Izie receptę na leki i ważne dla wątroby witaminy z grupy B. Zalecił też dużo odpoczynku i zmodyfikowanie diety. Jakie wskazówki dostała pacjentka?

Odpowiednia dieta

Jedz chude mięso i ryby, a także dużo warzyw, kasze i chude przetwory mleczne. Do czasu poprawy unikaj tłuszczów pochodzenia zwierzęcego i ostrych przypraw.

Na czas leczenia odstaw wszelkie produkty przetworzone, np. wędliny, konserwy, dania garmażeryjne, gotowe sałatki, zupy w proszku, napoje typu cola, fanta.

Z rezygnuj z mocnej kawy i herbaty, a zamiast nich często pij zioła poprawiające trawienie (np. w herbatkach ekspresowych lub mieszankach ziołowych, które kupisz w aptece. W żadnym wypadku nie pij alkoholu!

Chroń się na co dzień przed nadmiernym stresem, wyjątkowo szkodliwym dla wątroby.

Pamiętaj! Przygotowując mięsne smakołyki, uważaj na zawarty w nich tłuszcz. Używaj chudego mięsa, dodając do niego zmielone warzywa, np. cebulę, marchew, kapustę.

Fosfolipidy na wzmocnienie

Aktywne związki zawarte w fosfolipidach sojowych są ważne dla prawidłowego funkcjonowania wątroby. Jednym z nich jest cholina, chroniąca ten organ przed toksynami.

Bierze ona udział w budowie błon komórkowych, usprawnia pracę wątroby. Przyspiesza też regenerację jej komórek (hepatocytów).

Masz problemy z wątrobą lub np. dyskinezę pęcherzyka żółciowego czy kamienie? Wypróbuj preparat z choliną. Dodatkowa korzyść? Obniżysz poziom cholesterolu we krwi.

Artykuł pochodzi z kategorii: Choroby

Na żywo
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Niespokojne nogi

    Nie możesz spać, bo wciąż ruszasz nogami? Przyczyną może być niedobór żelaza, niewydolność nerek czy cukrzyca. Jednak w 50 proc. objawy związane są z układem nerwowym. więcej