Hashimoto, czyli chora tarczyca

Cierpi na nie 10-krotnie więcej kobiet niż mężczyzn. Przewlekłe zapalenie gruczołu tarczycowego atakuje najczęściej po 45. roku życia. Jak z nim walczyć?

Reklama

Na początku organizm nie wysyła żadnych niepokojących sygnałów. Nagle jednak zaczynasz tyć, odczuwasz wahania nastroju, jesteś senna i ciągle marzniesz. To objaw niedoczynności tarczycy, a ta z kolei najczęściej jest wynikiem przewlekłego stanu zapalnego tego gruczołu, czyli choroby Hashimoto.

Przyczyną zapalenia tarczycy jest rozregulowanie układu immunologicznego – atakuje on komórki gruczołu, upośledzając jego działanie.

Tarczyca produkuje coraz mniej hormonów (tyroksyny T4 i trijodotyroniny T3), powodując wzrost poziomu hormonu TSH. Lekarze potrafią poradzić sobie z niedoczynnością tarczycy wywołaną przez hashimoto – przepisują tyroksynę, refundowany lek, który przyjmować będziesz codziennie.

Niestety, zwalczenie samego stanu zapalnego nie jest już takie proste. W jego wyniku nie tylko zwalnia metabolizm, pojawia się insulinooporność, wzrasta poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz rośnie ciśnienie.

Dieta

Chociaż nie ma badań potwierdzających, że gluten i laktoza są niewskazane w zapaleniu tarczycy Hashimoto, niektórzy dietetycy sugerują wykluczenie ich z jadłospisu.

Twierdzą, że zarówno cząsteczki glutenu, jak i laktozy działają na nasz układ odpornościowy jak płachta na byka, powodując stan zapalny i zaostrzając objawy chorób autoimmunologicznych.

Jakkolwiek nieprawdopodobnie to brzmi, pacjenci z autoimmunologicznymi chorobami tarczycy (AITD) często odczuwają poprawę samopoczucia po przejściu na dietę eliminującą gluten i laktozę.

Przyczyną tego może być to, że w wielu przypadkach oprócz choroby Hashimoto czy Gravesa-Basedowa, cierpiący na nią mają również celiakię, czyli nietolerancję glutenu.

Jeśli chodzi natomiast o laktozę, to dorośli ludzie generalnie słabo tolerują ten cukier mleczny i faktycznie jego spożywanie może powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Co ważne, jeden z leków na hashimoto z lewotyroksyną zawiera laktozę, dlatego jeśli go przyjmujesz, poproś lekarza, by przepisał Ci jego zamiennik. O ile obniżoną tolerancję laktozy należy przyjąć za fakt, o tyle nietolerancję glutenu, czyli celiakię, można zdiagnozować dopiero badaniami krwi.

Dieta w chorobie Hashimoto powinna również eliminować cukier i alkohol, przy jednoczesnym dbaniu o odpowiednią florę jelitową. Lekarze zalecają przyjmowanie prebiotyków i synbiotyków.

Dodatkowo bardzo istotna jest suplementacja witaminy D. W tarczycy znajdują się receptory witaminy D i gdy nie pracuje ona w pełni sprawnie, łatwiej o niedobór tej arcyważnej witaminy.

Kłopoty z wagą

Przy zapaleniu tarczycy i wywołanej nim niedoczynności metabolizm zwalnia. Prawdopodobnie mocno przytyłaś i mimo pilnowania diety nie możesz schudnąć.

Warto sprawdzić, czy nie cierpisz na insulinooporność – to częsty „towarzysz” choroby Hashimoto. By ją zdiagnozować, konieczne jest wykonanie testu obciążenia glukozą.

Przy stwierdzeniu insulinooporności zaleca się przejście na dietę niskowęglowodanową, bogatą w błonnik. Nie obejdzie się też bez zwiększenia wysiłku fizycznego – inaczej nie masz szans na utrzymanie zdrowej wagi.

KD

Hashimoto – badania

• TSH • fT4 (wolna tyroksyna) • USG tarczycy • lipidogram • stężenie glukozy na czczo • badanie poziomu witaminy D

Dieta w chorobie Hashimoto – fakty i mity. Opinia eksperta - mgr Marta Warzocha-Szkupińska - dietetyk Grupy Lux Med

Jest wiele teorii dotyczących prawidłowego żywienia w zapaleniu tarczycy typu Hashimoto. Pacjenci często spotykają się z zaleceniem wyeliminowania z diety glutenu oraz laktozy.

Należy jednak zaznaczyć, że postępowanie takie nie jest udokumentowaną metodą dietoterapii tej choroby. Eliminacja glutenu lub laktozy bardzo często nie ma wpływu na lepsze samopoczucie.

Rzeczywiście jednak, wiele badań wykazało, że częstość występowania autoimmunologicznych chorób tarczycy jest większa u osób z celiakią (chorobą trzewną z nietolerancją glutenu). Dlatego warto przeprowadzić badania w kierunku tego schorzenia.

Należy pamiętać, aby bez konsultacji z lekarzem gastroenterologiem i bez odpowiednich badań nie przechodzić na dietę bezglutenową – może to uniemożliwić prawidłową diagnozę!

Dopiero po wykluczeniu celiakii oraz alergii na gluten (są to dwa różne schorzenia) można rozpocząć diagnozowanie w kierunku nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten (NCGS). Najpierw przeprowadza się testy alergiczne, następnie wprowadza się dietę bezglutenową.

Może się okazać, że dieta bezglutenowa wpłynie korzystnie na samopoczucie i znikną przykre dolegliwości, np. ze strony układu pokarmowego, ale nie wpłynie na poziom TSH czy przeciwciał anty-TPO.

Poziom przeciwciał może z kolei zmniejszyć się samoistnie, niezależnie od stosowania diety bezglutenowej czy bezlaktozowej.

Pamiętajmy, że istotą choroby Hashimoto jest przewlekły stan zapalny tarczycy. Z racji podwyższonego stresu oksydacyjnego w chorobach zapalnych tarczycy podstawą jest stosowanie diety o dużym potencjale antyoksydacyjnym.

Dieta ta powinna przede wszystkim bazować na warzywach, owocach, produktach bogatych w kwasy omega 3 oraz selen. Nie bez znaczenia jest również odpowiednia suplementacja witaminy D.

Artykuł pochodzi z kategorii: Choroby

TV14

Zobacz również

  • Tak objawia się zaćma

    Jest tak powszechną chorobą, że uważa się ją za naturalną konsekwencję procesu starzenia. Rozwija się powoli i bezboleśnie przez lata. więcej