Gdy wątroba źle pracuje

Czterdziestoośmioletnia pani Alina zgłosiła się do poradni gastrologicznej z powodu bólów brzucha. Dolegliwości występowały nieregularnie, głównie po obfitych posiłkach, od kilku lat, jednak w ostatnim czasie znacznie się nasiliły.

Pacjentka nie była w stanie dobrze ich zlokalizować, jednak najczęściej odczuwała je po prawej stronie brzucha. Podawała, że ma wrażenie, „jakby ktoś napompował jej balon w brzuchu”.

Dolegliwościom towarzyszyły nudności i luźne stolce o dość jasnej barwie. W czasie badania brzucha stwierdziłem, że wątroba jest powiększona. Zleciłem USG jamy brzusznej, w którym opisano cechy jej stłuszczenia. Poziom enzymów wątrobowych we krwi był podwyższony.

Reklama

Wątroba to największa fabryka naszego organizmu. Jej główną funkcją jest oczyszczanie go z toksyn. Ponadto bierze udział w produkcji wielu białek, w tym odpornościowych, czynników układu krzepnięcia, białek ostrej fazy, a także różnych enzymów i białek transportowych (niezbędnych do przenoszenia we krwi różnych substancji nierozpuszczalnych w wodzie, np. leków oraz witamin).

Produkuje hormony, bierze udział w regulacji poziomu cukru we kwi, magazynuje jego nadmiar. Odgrywa też ważną rolę w procesie trawienia. Produkowana przez nią żółć zawiera składniki umożliwiające rozpuszczanie i wchłanianie tłuszczów w jelitach, a z nimi wielu witamin.

Groźna marskość

Ostatnim etapem uszkodzenia wątroby jest jej włóknienie, zwane marskością. Martwe komórki wątroby zostają „uprzątnięte”, a na ich miejsce pojawia się tkanka łączna. Narząd staje się wówczas mały i twardy. Mogą pojawić się: świąd skóry, zmęczenie, zaburzenia świadomości, drgawki, a nawet śpiączka.

Co wątroba lubi, a czego nie?

Najgorsze dla wątroby są zbyt obfite posiłki. Powinny być niewielkie, ale spożywane częściej. Niewskazane są zbyt późne kolacje: ostatni posiłek powinien być zjedzony nie później niż 2 godziny przed snem.

Pacjenci z problemami z wątrobą powinni unikać ciężkich, smażonych na tłuszczu potraw.

Wątrobę obciążają także: alkohol, leki, kakao, tłuste mięsa i ryby, pełnoziarniste pieczywo i makarony, produkty mączne, słodkie owoce.

Najlepsze dla wątroby są potrawy gotowane lub duszone, chude mięsa i wędliny, kasze, pszenne pieczywo, a także kawa zbożowa i herbatki owocowe.

Artykuł pochodzi z kategorii: Choroby

Życie na gorąco

Zobacz również