Dna moczanowa skutek... tłustej diety

Czterdziestosiedmioletnia pani Hanna trafiła do mnie z powodu bólu stawu kolanowego. Nasilał się on w nocy oraz w czasie dotykania stawu. Badając kolano, stwierdziłem, że jest obrzęknięte, a skóra zaczerwieniona i ciepła.

Zleciłem oznaczenie poziomu kwasu moczowego we krwi – był prawidłowy. Wykonałem punkcję stawu, pobierając płyn stawowy do analizy oraz podając do jego wnętrza lek przeciwzapalny ze sterydem. W badaniu pod mikroskopem uwidoczniono w płynie stawowym liczne kryształki moczanowe. Potwierdziło to rozpoznanie dny moczanowej.

Na czym polega choroba?

O dnie moczanowej potocznie mówiono niegdyś „choroba bogaczy”

Reklama

W przeszłości zapadały na nią osoby z wyższych sfer, których dieta obfitowała w produkty pochodzenia zwierzęcego (np. tłuste mięso), zawierające puryny. Spożywanie ich dużych ilości zwiększa ryzyko zachorowania, ponieważ puryny są przekształcane w organizmie do kwasu moczowego. A jego zbyt wysoki poziom we krwi (powyżej 7mg/dl) powoduje odkładanie się kryształków moczanu sodu w stawach i narządach wewnętrznych, co z kolei prowadzi do choroby.

Pierwsze stadium może przebiegać zupełnie bezobjawowo. W kolejnym etapie następuje ostry atak dny. Zwykle jest to ostre zapaleniu stawu, najczęściej u podstawy palucha, ale może ono dotyczyć także innych stawów – skokowego, kolanowego, barkowego czy stawów rąk.

Głównym objawem jest silny ból, obrzęk, zaczerwienienie i ucieplenie stawu

Ból zwykle nasila się w nocy. Staw jest także bardzo wrażliwy na dotyk. Objawom miejscowym może towarzyszyć: gorączka, dreszcze i uczucie rozbicia. Atak dny czasem ustępuje samoistnie, bez leczenia, choć zwykle trwa wtedy dłużej.

Kolejny etap to okres między atakami. Jest on zwykle bezobjawowy. Taki przebieg może z czasem przejść w postać przewlekłą, w której objawy z mniejszym nasileniem występują przez cały czas. Nad stawami pojawiają się żółtawe guzki. Czasem mogą one pękać, wydobywa się z nich wtedy masa przypominająca mokrą kredę.

Diagnozę potwierdza podwyższony poziom kwasu moczowego w surowicy (choć w czasie ostrego ataku może być on prawidłowy, dlatego oznaczenie należy wykonać kilkakrotnie). Dodatkowo wykonuje się punkcję zajętego stawu, aby pobrać płyn stawowy do badania mikroskopowego.

Stwierdzenie obecności w nim kryształków moczanu sodu daje pewność co do rozpoznania.

Jak obniżyć poziom kwasu?

W dnie moczanowej leczenie farmakologiczne polega na przerwaniu ostrego napadu dny, czyli opanowaniu objawów: bólu, obrzęku, zaczerwienienia. W tym celu stosuje się kolchicynę lub niesteroidowe leki przeciwzapalne.

Następnie ważne jest obniżenie podwyższonego stężenia kwasu moczowego we krwi, czyli hiperurykemii, oraz zapobieganie nowym napadom i powikłaniom. Najczęściej stosowanym lekiem obniżającym stężenie kwasu moczowego jest allopurynol.

Ważny jadłospis

Dietetycy zalecają posiłki niskopurynowe oraz rezygnację z tych, które zawierają duże ilości tego związku. Nie powinno się zatem jeść dużo mięsa, podrobów, bulionów oraz owoców morza.

Odradza się picie alkoholu i napojów słodzonych, które zawierają fruktozę. Zaleca się produkty mleczne oraz warzywa i owoce bogate w witaminę C.

Nasz ekspert: dr Piotr Majewski, lekarz rodzinny:

Czynniki ryzyka . Do zachorowania na dnę moczanową predysponuje płeć (mężczyźni chorują dwa razy częściej niż kobiety), wiek (mężczyźni po 30. roku życia, kobiety po menopauzie) oraz choroby towarzyszące: zespół metaboliczny (otyłość, nadciśnienie, cukrzyca, podwyższony cholesterol).

Artykuł pochodzi z kategorii: Choroby

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Jak oczyścić zatoki?

    Ta nieprzyjemna dolegliwość lubi powracać. A jesień i zima to jej ulubione pory roku. Dlatego trzeba z nią zrobić porządek. więcej