Czym grozi nadciśnienie i jak je leczyć

Boli cię głowa, gdy się denerwujesz? Masz problemy ze snem? Zmierz ciśnienie! Choroba nadciśnieniowa jest podstępna i pojawia się niespodziewanie. Zobacz jak ją rozpoznać i co zrobić, aby nie dopuścić, by się rozwinęła!

Reklama

Tylko wczesne wykrycie choroby pozwala skutecznie kontrolować nadciśnienie w przyszłości. Jeśli zauważyłaś u siebie zwiększoną pobudliwość nerwową, zaburzenia snu, uczucie przemijającego ucisku w głowie (zwłaszcza w okolicy potylicy i w skroniach), kołatanie serca, szum oraz zawroty głowy, to koniecznie zmierz swoje ciśnienie.

Te objawy mogą wskazywać na pierwszy etap choroby nadciśnieniowej – tak zwany okres nadciśnienia chwiejnego. Na tym etapie twoje ciśnienie może być podwyższone tylko nieznacznie, ale jeśli nie będziesz się leczyć, zaczniesz odczuwać częstsze, znacznie silniejsze niż przedtem, bóle i zawroty głowy oraz szum w uszach, zaburzenia pamięci, bezsenność, a niekiedy nawet napady nudności oraz wymioty.

Skąd wiedzieć, czy to faktycznie nadciśnienie?

Ciśnienie idealne to 120/80 mmHg. Aby zdiagnozować nadciśnienie, należy dokonać kilku pomiarów w ciągu tygodnia. Jeżeli któraś z dwóch wartości jest regularnie podwyższona oznacza to, że cierpisz na nadciśnienie.

Co trzeba zrobić?

Jak najszybciej udać się do lekarza. On ustali przyczynę nadciśnienia i zaleci odpowiednie leczenie. Oprócz tego zadbaj o higienę życia i dietę. W ten sposób zahamujesz dalszy rozwój choroby.

Przybyło ci kilka nadprogramowych kilogramów? Schudnij, bo otyłość bardzo sprzyja nadciśnieniu. Już utrata 1 kg powoduje spadek ciśnienia o 2–3 mmHg, a zrzucenie 10 kg aż o 20–30 mmHg.

Witaminy wyregulują ciśnienie.

Jedz dużo warzyw i owoców, które dostarczają witaminę C. Jej stały niedobór może być przyczyną utrzymującego się skurczu naczyń krwionośnych. Dlatego wprowadź do codziennej diety owoce cytrusowe, czarne porzeczki, aronię, żurawinę.

Zimą korzystaj z owoców mrożonych lub suszonych. Mają takie same właściwości!

Na podwyższenie ciśnienia wpływa też niedobór witaminy D. Jej syntezę w organizmie pobudza słońce. Dlatego wykorzystaj każdą wolną chwilę, by wyjść na świeże powietrze.

Używki to twój największy wróg!

Rzuć palenie – nikotyna obkurcza naczynia krwionośne, więc krew z coraz większym trudem przeciska się przez tętnice. Tym samym podnosi się ciśnienie. Podobnie działa spożywany w nadmiarze alkohol. Bezkarnie możesz wypić 1–2 drinki, 2–3 lampki wina lub 0,5 l piwa na raz.

Zwróć też szczególną uwagę na przyjmowane przez siebie leki. Nawet te z pozoru niegroźne, np. kupowane bez recepty tabletki na przeziębienie, mogą być niebezpieczne, zwłaszcza, gdy zawierają efedrynę. Ona znacznie podwyższa ciśnienie.

Ogranicz spożycie soli do pół łyżeczki dziennie (ok. 4–5 g) – to pozwoli w ciągu kilku tygodni obniżyć ciśnienie o 10 mmHg. Jeśli to dla ciebie zbyt trudne, zamień chlorek sodu na nieaktywne płatki drożdżowe. Mają słony smak, a nie podwyższają ciśnienia.

Miażdżyca jest jedną z najczęstszych przyczyn nadciśnienia po 50 roku życia.

Z powodu diety bogatej w tłuszcze zwierzęce, mięso, cukier i białą mąkę, z wiekiem niektóre nasze tętnice – np. wiecowe, czy mózgowe, mogą być w dużym stopniu „zabudowane” narosłą twardą blaszką miażdżycową.

Naczynia krwionośne ulegają przez to zwężeniu, utrudniając przepływ krwi. Wtedy serce przyśpiesza pracę i krew płynie szybciej. Dzięki temu jest jej wystarczająco w każdym organie ciała. Przyśpieszenie oznacza jednak zwiększony napór na ścianki tętnic.

Ten napór to nadciśnienie tętnicze! Jeśli masz objawy nadciśnienia, koniecznie zbadaj poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów. Ogranicz spożycie cukrów prostych (słodycze, biała mąka) oraz mięsa i tłuszczów zwierzęcych.

To może pomóc w leczeniu nadciśnienia

Sok z aronii zawiera bioflawonoidy – przede wszystkim rutynę i antocyjany – które działają bardzo korzystnie na naczynia krwionośne.

Czosnek skutecznie zapobiega zaleganiu cholesterolu w ścianach tętnic i powstawaniu zakrzepów. Dzięki temu zmniejsza ryzyko zawału serca oraz wylewu krwi do mózgu.

W leczeniu nadciśnienia często stosuje się leki o działaniu moczopędnym. Z tego powodu należy regularnie uzupełniać niedobory potasu w organizmie.

Sok z buraków zawiera nieorganiczne azotany, obniżające ciśnienie równie skutecznie, jak chemiczne leki. Efekt występuje już po 2–3 godzinach po wypiciu świeżego soku.

Czy biorąc leki na nadciśnienie mogę się odwodnić?

Większość farmaceutyków na nadciśnienie ma działanie moczopędne. Dlatego nie powinno się równocześnie przyjmować ziół i innych leków przeczyszczających i moczopędnych (stosowanych między innymi w czasie kuracji chorób układu moczowego).

Takie połączenie może prowadzić do zaburzenia gospodarki elektrolitowej, a także zakłócić pracę serca i nerek.

Czy nadciśnienie może być przyczyną występowania udarów mózgu?

Tak. Niemal 85 procent udarów ma charakter niedokrwienny. Głównym czynnikiem ryzyka ich wystąpienia jest właśnie nadciśnienie tętnicze.

Najczęstsze objawy udaru to: jednostronne osłabienie albo drętwienie kończyn, zaburzenia w rozumieniu mowy lub niemożność wypowiadania słów, bardzo niewyraźne mówienie (bełkotanie), zaburzenia widzenia (zwłaszcza w jednym oku), niepewny chód – jak u pijanego, ostry, kłujący ból głowy (silniejszy niż ten, który znałaś do tej pory).

Czy leczenie nadciśnienia zawsze wymaga leków?

Łagodne nadciśnienie nie wymaga codziennego stosowania leków. Trzeba jednak trzymać zaleconą dietę. Zaawansowane obniża się lekami. Kardiolog, dobierając kurację, ma do dyspozycji ponad 60 preparatów. Terapia trwa czasem całe życie.

Napar z dziurawca pity minimum dwa razy dziennie rozszerza naczynia krwionośnie, a tym samym obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.

Gorzka czekolada i orzechy włoskie zapobiegają skur- czom naczyń krwionośnych, uelastyczniają je oraz obniżają poziom cholesterolu.

Artykuł pochodzi z kategorii: Choroby

Show

Zobacz również

  • Jak oczyścić zatoki?

    Ta nieprzyjemna dolegliwość lubi powracać. A jesień i zima to jej ulubione pory roku. Dlatego trzeba z nią zrobić porządek. więcej