Brukselka obniża zły cholesterol

Brukselka wyhodowana została w Belgii i wzięła nazwę od jej stolicy. Skrzyżowanie kapusty głowiastej z jarmużem sprawia, że brukselka nie tylko jest oryginalna w smaku, lecz także słynie z właściwości zdrowotnych. Co zawiera?

W Polsce nie jest zbyt popularna, bowiem często źle się ją przyrządza i odstrasza gorzkim smakiem. Wystarczy ją jednak przed przygotowaniem zamrozić lub krótko gotować na parze. Pozbędziemy się w ten sposób goryczki, a dostarczymy organizmowi cennych antyutleniaczy.

Brukselka to także źródło witamin (C, E, H, A, K i z grupy B) oraz składników mineralnych (potas, wapń, fosfor, miedź, cynk, karoten, sód, żelazo, mangan). Dlaczego jest zdrowa? Brukselka pomaga nie tylko zahamować rozwój komórek nowotworowych, ale też może nawet przyczynić się do odbudowy DNA. Niewielka ilość kalorii sprawia, że jest atrakcyjna dla osób dbających o linię. W

Reklama

spomaga pracę układu pokarmowego i jest zalecana przy chorobach związanych z trzustką i pęcherzykiem żółciowym. Przyczynia się do obniżenia tzw. złego cholesterolu we krwi.

Artykuł pochodzi z kategorii: Choroby

Świat & Ludzie

Zobacz również