Boli brzuch. Co może być przyczyną?

Zatrucia pokarmowe i problemy z trawieniem zagrażają nam najczęściej latem.

Wrogiem przewodu pokarmowego są przede wszystkim bakterie, brak higieny i ciężkostrawna dieta. To one wywołują choroby żołądka, wątroby i jelit. Dlatego warto przestrzegać ważnych zasad.

Gdy czyha salmonella

To ona zwykle jest przyczyną zatruć. Źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego: mięso, mleko i jego przetwory, jaja. Dzieje się tak, gdy źle przechowujemy żywność, z powodu braku higieny i gdy osoby zakażone przenoszą bakterie na jedzenie. Nosicielami mogą być też muchy i gryzonie.

Reklama

Objawy. Po kilkunastu godzinach od zakażenia pojawiają się bóle brzucha, głowy, mięśni, biegunka, wyższa temperatura.

Co robić? Przejść na jednodniową głodówkę, kilkudniową lekkostrawną dietę, zażywać węgiel leczniczy i uzupełniać płyny. Niekiedy wskazany jest antybiotyk, a gdy stan nagle się pogarsza, leczenie szpitalne.

Uważaj na gronkowca

Rozmnaża się on na podłożu węglowodanowym, m.in w ciastkach, lodach, kremach, galaretkach. Trudno z nim walczyć, bo ginie po 30 min gotowania.

Objawy. Występują po 1-6 godz. od zakażenia. Chory ma ostre bóle brzucha, wymioty, biegunkę, gorączkę, dreszcze.

Co robić? Zwykle organizm zwalcza go sam w ciągu 1-2 dni. Zaleca się środki przeciwbólowe, dietę i uzupełnianie płynów. Gdy zatrucie jest ostre, wydłuża się, potrzebna jest pomoc lekarza, który zleci antybiotyki.

Groźna yersinia

Tymi bakteriami są zakażone produkty pochodzenia zwierzęcego (mięso, mleko) i woda.

Objawy. Osoby zakażone tą bakterią mają wysoką gorączkę, biegunkę (czasem z domieszką krwi), prawostronne bóle brzucha przypominające atak wyrostka robaczkowego. Towarzyszy im zapalenie stawów, wysypka na nogach i rękach.

Co robić? Wskazany jest lek przeciwbólowy, przeciwgorączkowy, a niekiedy nawet antybiotyk.

Jad kiełbasiany

To tzw. toksyna botulinowa wytwarzana przez beztlenowe bakterie np. w konserwach i wekowanych przetworach.

Objawy. Mogą wystąpić kilka godzin lub dni po jedzeniu. Atakuje układ pokarmowy i nerwowy. Wywołuje wymioty, bóle brzucha, głowy, zawroty, zaburzenia widzenia, mowy, trudności z połykaniem, oddychaniem. Zatrucie jest niebezpieczne i może zakończyć się zgonem.

Co robić? Szybko zgłosić się do szpitala, gdzie otrzymamy surowicę antybotulinową.

Ciężkostrawna dieta

Utrudnia pracę żołądka, wątroby, jelit, powoduje niestrawność. Objawy. Bóle, skurcze i dyskomfort w jamie brzusznej.

Co robić? Unikać ciężkostrawnych produktów (tłustych, smażonych), ograniczyć alkohol. A także zażywać preparaty wspomagające trawienie.

Konsultacja: Grzegorz Borstern, internista

Najważniejsza higiena

Zarazki namnażają się w ciepłym i wilgotnym środowisku. W letnie dni zagraża nam m.in. bakteria Escherichia coli bytująca w jelitach, która powoduje infekcje pokarmowe i układu moczowego. Przenosi się za pomocą brudnych rąk i skażonych produktów. Zawsze myj je więc przed jedzeniem, aby zapobiec zakażeniu.

Artykuł pochodzi z kategorii: Choroby

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Ucho pływaka

    ​Tak naprawdę jest to zapalenie ucha zewnętrznego. Możesz się go nabawić na basenie czy w saunie. Jednym słowem, głównym sprawcą jest woda lub wilgoć. Chorobę wywołują bowiem bakterie i grzyby,... więcej