Biała kapusta zapobiega infekcjom

Najwięcej wartości ma wtedy, gdy spożywamy ją na surowo lub w postaci kiszonki. Kapustę możemy także stosować zewnętrznie. Dowiedz się, na co pomaga.

Zalecana jest zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdyż zapobiega infekcjom i wzmacnia obronność organizmu przed różnymi wirusami.

Reklama

Zawiera mnóstwo witaminy C, a także A, E, H, K oraz witaminy z grupy B. Dostarcza m.in. potas, magnez, żelazo, wapń, sód, fosfor, miedź, cynk oraz kwas foliowy, białko i węglowodany. Sok z kiszonej kapusty zapobiega kobiecym nowotworom jajników i piersi. Mężczyzn chroni przed rakiem prostaty oraz jąder. Wzmacnia także wątrobę i oczyszcza organizm z toksyn.

Dawne metody stosowania liści kapusty do robienia okładów mają potwierdzenie w medycynie.

Przykładane na klatkę piersiową pomagają zwalczyć kaszel i katar oraz łagodzą zapalenie oskrzeli. Polecane są zwłaszcza matkom karmiącym, które cierpią z powodu bolących obrzęków, wynikających z nadmiaru produkowanego pokarmu. Aby je złagodzić, należy okładać piersi liśćmi schłodzonymi w lodówce. Warto je wcześniej lekko rozbić.

MP

Artykuł pochodzi z kategorii: Choroby

Kurier TV
Więcej na temat:

Zobacz również