Atopowe zapalenie skóry: Co jeść, a czego unikać

Choruję na atopowe zapalenie skóry (AZS). Jak powinna wyglądać moja dieta przy tym schorzeniu? Halina z Lublińca

W atopowym zapaleniu skóry powinno się stosować tzw. dietę eliminacyjną. Polega ona na wykluczaniu z jadłospisu wszystkich produktów potencjalnie uczulających.

Najczęściej są to: mleko krowie, owoce cytrusowe, jajka, seler, miód i orzechy. Uczulają też wszelkie barwniki i chemiczne dodatki do żywności.

Reklama

Produkty, które z kolei można jeść bezpiecznie to: oliwa z oliwek, gorzka czekolada, ryż, sałata, brokuły, ziemniaki, a z mięs – jagnięcina.

Artykuł pochodzi z kategorii: Choroby

Rewia

Zobacz również

  • Niespokojne nogi

    Nie możesz spać, bo wciąż ruszasz nogami? Przyczyną może być niedobór żelaza, niewydolność nerek czy cukrzyca. Jednak w 50 proc. objawy związane są z układem nerwowym. więcej