Alergia na jedzenie

Za chwilę pojawią się nowalijki. Jeżeli po ich zjedzeniu będziesz mieć biegunkę, wymioty, wysypkę albo zaboli Cię głowa, możesz cierpieć na nietolerancję lub alergię pokarmową.

Nietolerancja nie jest uważana za chorobę. To niezdolność przewodu pokarmowego do strawienia dostarczanych mu składników. Efektem jest gwałtowna biegunka, wymioty oraz bóle brzucha. Alergia natomiast to uczulenie na niektóre składniki pożywienia (patrz ramka u góry). Jest chorobą, czasami ciężką, i należy ją leczyć. Co więcej, alergikiem można stać się nawet z dnia na dzień.

Czym się objawia?

Reklama

Ponad 70 proc. alergii pokarmowych występuje u osób poniżej 30. roku życia. Większość chorych to dzieci do 6 lat. U dorosłych choroba może dawać objawy zarówno ze strony skóry (wysypka, obrzęki, atopowe zapalenie skóry), jak układu pokarmowego. Może być też przyczyną zespołu przewlekłego zmęczenia, zaburzeń snu, obrzęków dłoni, stóp lub stawów.

Uczulone niemowlę ma szorstkie, czerwone policzki i suchą skórę. Pojawia się sapka, czyli zatkanie noska bez wydzieliny. U starszych dzieci zmiany występują na płatkach usznych, w zgięciach łokci i kolan. Towarzyszy im swędzenie nosa, chrypka, chrząkanie, przewlekły kaszel, obrzęk krtani, zapalenie ucha środkowego, czasem duszność.

Kiedy jest groźna?

Reakcja może wystąpić w ciągu kilku minut albo nawet po godzinach od spożycia żywności (właśnie opóźnione objawy są często przyczyną trudności ustalenia alergenów). Większość odczynów alergicznych nie jest groźna, jednak czasem występuje bardzo niebezpieczny tzw. wstrząs anafilaktyczny.

Pojawia się wtedy pieczenie i swędzenie języka, dłoni i stóp, silne puchnięcie, drgawki, duszności, spadek ciśnienia i osłabienie. W takiej sytuacji trzeba natychmiast wezwać lekarza. Jak ustalić, co uczula? Niestety, nie ma jednej metody, diagnostycznej, która wskazałaby właściwy alergen. Dlatego zwykle trzeba wykonać testy z kilkunastoma najczęściej uczulającymi alergenami pokarmowymi. Niepodważalnym dowodem istnienia uczulenia jest wykrycie w surowicy krwi swoistych IgE.

Jak się ustrzec?

Najlepszą metodą leczenia alergii jest wyeliminowanie lub przynajmniej unikanie pokarmów, które wywołują objawy choroby. Czasami jest to bardzo trudne, bo substancja, która wywołuje reakcję uczuleniową może być użyta do produkcji pożywienia, dlatego koniecznie trzeba czytać etykiety (patrz ramka obok) lub unikać żywności przetworzonej. Alergia pokarmowa u dorosłych bywa również leczona przez odczulanie.

Objawy uczulenia zależą od wrażliwości organizmu, ilości alergenu i czasu kontaktu z nim.

Kontakt z alergenem powoduje produkcję przeciwciał (zazwyczaj IgE), co z kolei prowadzi do uwolnienia histaminy, rozszerzającej naczynia krwionośne.

Idź do lekarza, gdy...

• Bóle brzucha są wyjątkowo silne, masz wyniszczającą biegunkę, wzdęcia lub wymiotujesz.

• Z trudem oddychasz lub każdemu oddechowi towarzyszy ból.

• Natychmiast wzywaj pomoc, gdy gwałtownie pojawiło się zaczerwienienie skóry i silne swędzenie, a serce bije bardzo szybko.

Co najczęściej uczula? Czego się wystrzegać?

Migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, kokosowe, pistacje, makadamia (orzechy Queensland), ziemne (arachidowe). Uczulać mogą nawet śladowe ich ilości.

Alergenem jest zwykle cukier mlekowy – laktoza. Uczula nie tylko mleko krowie, ale też jajka. Uważaj więc na budyń, lody, gofry, pączki, bułeczki i rogale. Uwaga! Osoby reagujące alergią na mleko, często nie tolerują też mięsa wołowego.

Gluten. To białko zboża. Znajduje się w pszenicy, życie, jęczmieniu. Można je spotkać także w wędlinach, przetworach mięsnych i rybnych, cukierkach, sosach w proszku, koncentratach spożywczych.

Jak Unia Europejska pomaga uczuleniowcom

Dzięki wytycznym Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) od 13 grudnia 2014 r. na etykietach żywności powinna znaleźć się informacja o alergenach – występujących w produkcie lub stosowanych podczas jego wytwarzania.

Zgodnie z prawem, mają być one łatwe do odszukania i czytelne, wyeksponowane np. poprzez wielkość czcionki, styl, czy kolor tła. Przepisy mają chronić nas przed wprowadzaniem w błąd przez nieuczciwych producentów, a także umożliwić alergikom podjęcie świadomej i bezpiecznej decyzji.

O jakich alergenach musimy zostać poinformowani przez producenta żywności pakowanej, czytaj ramkę u góry.

Artykuł pochodzi z kategorii: Choroby

Tele Tydzień

Zobacz również